RSS

Friends Forever?

03 nov

Wat is dit toch een boel werk, een vriendschap onderhouden. Het is net als een liefdesrelatie; je geeft wat en je krijgt wat. Tenminste zo zou het moeten gaan. Maar wat nou als je voor je gevoel niet krijgt wat je zou willen krijgen? Of dat je op de één of andere manier niet geeft wat je zou willen of moeten geven?

Ik probeer te accepteren dat je twee soorten vriendschap hebt, of eigenlijk 3.
Je hebt de kennis, wat in mijn ogen iemand is die je kent, maar je niet genoeg vertrouwt of genoeg waardeert voor een hechte vriendschap.  Je hebt de vriendschap voor het leven, en dan heb je ook nog de vriendschap die een houdbaarheidsdatum heeft. En die laatste is moeilijk onder ogen te zien, voor mij tenminste…

Wat als je een vriendschap ontgroeid en je dat totaal niet wilt? Dat je er moeite mee hebt om een vriendschap te laten gaan. Want laten we eerlijk zijn, met die vriend(in) hebben we waarschijnlijk veel lief en leed meegemaakt. Soms is het toch gewoon niet anders. De één krijgt andere interesses, de ander leert meer over zichzelf en wat hij wel en niet wilt in het leven, andere vriendschappen worden sterker gewaardeerd, het contact verwaterd door een verhuizing, of wat dacht je van jaloezie? En zo zijn er nog veel meer redenen bedenkbaar natuurlijk.

Het is niet anders dan accepteren dat je vrienden hebt die op een bepaald moment je leven in komen en op een ander moment je leven weer uit gaan. Je had ze nodig op dàt moment, je hebt geleerd van ze en zij van jou, en nu is het de kunst elkaar los te laten.

Maar het blijft lastig, want vriendschap voelt vaak alsof het wel voor het leven zou moeten zijn: een vriend laat je niet in de steek.

Mijn verhuizing naar Barcelona, met alle gevolgen van dien met het oog op vriendschappen, hebben me hierover laten nadenken. En sommige vriendschappen zijn wel minder hecht geworden, waar ik heel erg van heb gebaald (en nog steeds wel eigenlijk). Ik zal gewoon moeten zien dat wanneer ik in Nederland terug ben, hoe het daar nu mee staat. Soms kan je vriendschappen best een tijdje in de ijskast laten staan, om het daarna weer te kunnen laten opbloeien.  Of dat ook gebeurt ligt aan beide personen; het is en blijft een kwestie van geven en nemen.

 
2 reacties

Geplaatst door op 3 november 2010 in Geen categorie

 

2 Reacties op “Friends Forever?

 1. La Vida En Roja

  3 november 2010 at 20:01

  Het is overigens van de zotte hoeveel vragen ik krijg van mensen of hun houdbaarheidsdatum verlopen is. Als je weet dat de vriendschap goed is, vanwaar dan de behoefte om het te checken denk ik dan…

   
 2. Jolien

  14 november 2010 at 20:25

  Ik ken het ook, en dan zit ik nog maar in Twente…

   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: